Jag har precis låst alla artiklar som fanns både på min svenska och engelska blogg, totalt över 50 artiklar rörande stav och hedendom, de är skrivna från 2014 fram till idag. Många var väldigt ingående och skall ses som förstahandskällor till en unik hednisk tradition. Mycket av informationen hade aldrig presenterats som sammanhållna artiklar tidigare, åtminstone inte på ett lika ingående sätt.

Det finns många orsaker till beslutet att ta bort artiklarna.

Först och främst så drabbades kommentarersfälten på mina bloggar av oerhört mycket spam, det gick inte att stänga av funktionen, och varje spam genererade ett mail i min mailbox. Jag fick sitta och hantera tusentals spam per varje seriöst mail, det var minst sagt demoraliserande! Det framstod som att de som hade mest utbyte av min blogg var skamlösa skojare som försökte generera trafik till sina sidor.

Utöver detta har min ambition alltid varit att främja aktivt utövande av stav, dels anser jag att det är där de egentliga insikterna går att finna. Dels är det enligt mig den enda möjligheten vi har att återgälda att vi fått ta del av den unika tradition som stav är. Genom aktivt utövande hjälper vi till att vitalisera denna tradition och möjliggör att den förs vidare till kommande generationer. Jag fick inte intrycket av att mina artiklar ledde till någon större grad aktivt utövande.

Sista tiden när jag bläddrat igenom artiklarna så har jag dessutom fått känslan att de varit väldigt utlämnande och att de delar med sig av mycket detaljer, rakt ut i etern utan något som helst krav på motprestation från mottagaren. Eftersom artiklarna inte leder till aktivt utövande, så är de enda som kan tänkas ha glädje av all denna information ”köksbordshedningar”. Med detta menar jag typen som plockar överallt där de kan hitta och införlivar sådant de spontant gillar i sitt eget hopkok, utan att ens skänka en tanke på att hänvisa till ursprunget. Stav förtjänar mer än att bli en rätt på det nyandliga smörgåsbordet bland alla andra hopkok som redan går att finna där. Stav är en andlig och filosofisk tradition som kan mäta sig med mänsklighetens äldsta och mest djupgående filosofiska skolor.

Det här skall inte på något sätt ses som att jag ger upp. Tvärtom är det så att jag trots rådande pandemi har instruerat mer under det senaste året än någonsin tidigare. Jag väljer alltså att flytta fokus till det aktiva utövandet. Vill man ta del av stav via mig, så får man helt enkelt masa sig ur soffan och anstränga sig en aning. Har man trots alla artiklar på denna blogg inte kommit fram till att man aktivt vill utöva stav, då lär man inte komma fram till det oavsett hur många artiklar jag skriver.

Man kan väl sammanfatta det hela med att jag känner mig rätt mätt på att skriva, och vill fokusera på att lära ut stav praktiskt.

Men, det är åtskilliga timmar som lagts på att skriva dessa artiklar, ännu fler timmar har lagts på att studera stav så pass att jag kunnat presentera informationen och sätta den i sammanhang. Bloggen har varit ett värdefullt sätt för mig själv att strukturera och förstå stav för egen del. Mycket information på bloggen var i praktiken att se som en förstahandskälla till en unik tradition. Och skall jag vara ärlig, så känner jag kanske inte att detta faktum genererade den uppmärksamhet som jag tycker att det borde ha förtjänat. Det vore dock synd om allt arbete vore förgäves, det kanske kan bli så framöver att jag förpackar om dessa artiklar och publicerar dem i ett annat format?

Vi får se hur det blir. Jag är också öppen för möjligheten att omvärdera detta beslut längre fram. Men i sådana fall måste jag hitta en ny plattform dit jag kan flytta utvalda artiklar. Sådant tar enormt mycket tid i anspråk, mer än vad man kan tro.

Som en sidonotis vill jag nämna att jag även dolt mina föreläsningar på youtube. Motivet är dock lite annorlunda där. Klippen publicerades som ett rent expriment för att se om det kanske var ett bättre sätt att nå ut på. Men, så verkar det inte vara. Föreläsningarna var dessutom helt råa och oredigerade, det var långa föreläsningar där jag i upp till 40 minuter avhandlade ett specifikt område helt utan manus. Jag hanterade detta hyfsat tycker jag, men det hade givetvis blivit bättre med manus och klippningar.

Skall man presentera stav i videoformat så förtjänar det en profesionell produktion. Någon gång i framtiden så hoppas jag att det finns förutsättningar att skapa en professionell introduktionsvideo. De videos som finns är över 20 år gamla, och publicerades på VHS, mycket har hänt sedan dess. Vi har utvecklats, vi förstår stav bättre, möjligheterna att producera material av hög kvalité är bättre. Men utan efterfrågan kommer det givetvis inte ske.

Tack för den här gången, och på återseende!